Sirds slimību pacienti pret COVID-19!

Visi jaunumi

Tā kā Covid-19 pandēmija turpina apdraudēt cilvēkus, kuriem jau ir problēmas ar sirds un asinsvadu veselību un tos, kuri ir risku grupā, starptautiskā pacientu organizācija Global Heart Hub sadarbībā ar biedrību ParSirdi.lv ir uzsākusi starptautisku kampaņu, kuras mērķis ir glābt dzīvības, samazināt invaliditāti, palielināt informētību un aicināt rīkoties.

Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja: “Šī pandēmija ir satricinājusi visu pasauli, tajā skaitā, arī veselības aprūpes sistēmu un mūsu pašu veselību. Daudzi no pacientiem vēl joprojām baidās apmeklēt ārstniecības iestādes un atceļ plānotās vizītes. Šī kavēšanās meklēt palīdzību var apdraudēt mūsu veselību un dzīvību. Ir pienācis laiks sirds veselību nolikt pirmajā vietā, tāpēc mēs pievienojamies globālajai kampaņai un aicinām ieklausīties savā sirdī un rīkoties.”

Saskaņā ar jaunākajiem Pasaules Sirds federācijas (World Heart Federation) datiem, kopš pandēmijas sākuma ar sirds slimībām saistīto nāves gadījumu skaits ir pieaudzis līdz 139%. Slimnīcu apmeklējumi visā pasaulē ir samazinājušies par 76%. Pacientu skaits ar infarktu, kuri meklē steidzamu stacionāro aprūpi ir samazinājies par 58%, vairākos gadījumos cilvēkiem ir apstājusies sirds mājas apstākļos. Visā pasaulē ir ievērojami samazinājusies sirds un asinsvadu pacientu uzņemšana slimnīcās.

Kampaņa ietver 3 nozīmīgus vēstījumus:

Pēdējo mēnešu laikā cilvēki ar infarkta un insulta simptomiem ir kavējušies meklēt palīdzību bailēs no Covid-19. #PaklausiUnEj vēstījums ir vienkāršs – ja parādās infarkta vai insulta simptomi nekavējoties meklējiet medicīnisko palīdzību. Kad runā Tava sirds… #PaklausiUnEj.

Vēstījums #Ieklausies mudina pacientus būt informētiem, zināt  simptomus un nepieciešamības gadījumā meklēt palīdzību. Ja sirds tev kaut ko saka #Ieklausies.

#Nekavējies vēstījums ir adresēts veselības aprūpes sniedzējiem, kuriem nācies pārorientēt slimnīcas resursus, kā rezultātā būtiski ietekmē sirds veselības pakalpojumus. Jo katra sekunde ir dārga, #Nekavējies.

Nacionālās klīniskās organizācijas un tādas starptautiskas organizācijas kā Pasaules Sirds federācija, Eiropas Kardiologu biedrība, Starptautiskā aterosklerozes biedrība (IAS), FH Europe un citas ir apvienojušās, lai dalītos ar šiem svarīgajiem vēstījumiem. Sirds simptomu ignorēšana vai ārstēšanas kavēšanās rada nopietnu komplikāciju risku un dzīvībai bīstamas situācijas. Global Heart Hub COVID-19 kampaņa aicina rīkoties, ja runa ir par sirds slimību simptomiem. Agrīna simptomu atpazīšana ir atslēga, lai nodrošinātu vislabāko iespējamo ārstēšanas rezultātu. Kampaņas mērķis ir pārliecināt pacientus, ka nokļūstot slimnīcā, saslimšana ar Covid-19 ir samazināta līdz minimumam.

Uzziniet vairāk: https://globalhearthub.org/covid-response/