Veselīgs uzturs

Viena no visvienkāršākajām izmaiņām, ko varat veikt, ir lietot veselīgu un sabalansētu uzturu. Tas jums palīdzēs sasniegt vai uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, kontrolēt dažus no saviem simptomiem, kā arī justies labāk.

Veselīga uztura pamatprincipi

 
Par sirdij draudzīgu uzturu tiek uzskatīta Vidusjūras diēta, kas 2010. gadā tika ierakstīta UNESCO Cilvēces Kultūras mantojuma sarakstā. Tās galvenā būtība ir mājās gatavotas maltītes no veselīgiem vietējiem sezonāliem produktiem, nodrošinot pilnvērtīgu un daudzveidīgu uzturu.

Vidusjūras diētas galvenās produktu grupas:

  • Pilngraudu produkti ir diētas piramīdas pamatā, tai skaitā pilngraudu maize, pasta, rīsi u.c. graudaugi, ar kuriem tiek nodrošināta ikdienas enerģijas deva. Pilngraudu nerafinētajos produktos ir daudz šķiedrvielu un vitamīnu, kas regulē cukura un tauku uzsūkšanos, kā arī uzlabo zarnu trakta darbību.
  • Dārzeņi, augļi, salāti un citi zaļumi (~500 g/dienā).
  • Pākšaugi (pupas, zirņi, lēcas u.c.).
  • Pirmā spieduma jeb extra virgin olīveļļa (gan salātiem, gan cepšanai).
  • Vīns (ja vīns tiek lietots, tad ēdienreizēs un dienā ne vairāk kā 1 glāze sievietēm, 2 glāzes vīriešiem).
  • Piena produkti ar dabiski zemu tauku saturu, piemēram, kefīrs, biezpiens, bezpiedevu jogurts.
  • Zivis (vēlams ik dienu, bet kā minimums 2 reizes nedēļā; ne sālītas vai kūpinātas) un jūras veltes.
  • Putnu gaļa.
  • Rieksti (nesālīti!), neapstrādātas sēklas.
  • Kartupeļi (nedaudz).
  • Gaļa nelielos daudzumos (1 porcija līdz 150 g, 2 – 3 reizes nedēļā), dodot priekšroku labas kvalitātes putnu vai truša gaļai; retāk, apmēram 2 – 3 reizes mēnesī liesa jēra gaļa, cūkgaļa, liellopa gaļa vai meža dzīvnieku gaļa), izvairoties no rūpnieciski pārstrādātas gaļas, tai skaitā, cīsiņiem, desām, kūpinājumiem, konserviem.
  • Ūdens (nevis sulas, limonādes, morsi vai jebkādi citi saldināti dzērieni).
  • Maz sāls (zem 5 g dienā) un daudz garšvielu!

 Produkti, kas ir jāizslēdz no ēdienkartes:

  • Rūpnieciski gatavoti saldumi – cepumi, bulciņas, konfektes un citi konditorejas izstrādājumi – īpaši tie, kas satur daudz cukura un transtaukskābes.
  • Veikala saldie musli batoniņi un brokastu pārslas, kuros ir daudz cukura un tropiskās augu eļļas.
  • Neveselīgie našķi – sālīti riekstiņi, čipsi, popkorns u.tml.
  • Fast food – burgeri, frī kartupeļi, virtuļi, nageti, picas.
  • Rūpnieciski pārstrādāti gaļas produkti – desas, cīsiņi, kūpinājumi.
  • Treknas mērces un piedevas, tai skaitā veikala kečupi, majonēzes, kausēti sieri u.tml.

Samaziniet sāls daudzumu!

 
Tas ir ļoti svarīgi. Ja uzturā lietojat pārāk daudz sāls, jūsu ķermenī var uzkrāties šķidrums, kas var saasināt sirds mazspējas simptomus.
 

Kā var samazināt sāls daudzumu ēdienā, gatavojot mājās?

 

  • Sāls vietā pievienojiet piparus, ķiplokus, garšaugus, citrona sulu vai etiķi.
  • Lietojiet dažādas garšvielas un garšaugus.
  • Apgrauzdējiet sēklas, riekstus un garšvielas, lai pastiprinātu to garšu.
  • Izmantojiet sinepes, lai padarītu pikantākas salātu mērces un ēdienu.
  • Pievienojiet ēdienam svaigu čili, ingveru vai ķiploku.
  • Izmantojiet konservētus tomātus un tomātu mērci kā sautējumu, mērču un zupu pamatu.
  • Zivis vai gaļu pirms gatavošanas iemarinējiet, lai pastiprinātu garšu.
  • Zivij pievienojiet citrona vai laima sulu.

 

Citi sāls veidi

 
Jebkurš sāls veids var paaugstināt asinsspiedienu. Jūras sālī, akmenssālī un ķiploku sālī ir tāds pats sāls vai nātrija saturs kā parastajā sālī. Sāls, kas tiek aprakstīta kā ar „zemu sāls saturu”, ir nātrija un kālija maisījums. Kālijs tai pievienots, lai samazinātu nātrija saturu. Ja jums ir sirds mazspēja, jūs nedrīkstat lietot sāli ar zemu nātrija saturu, pirms tam nekonsultējoties ar medicīnas speciālistu.