Sirds mazspējas mēnesī aicina pievērst uzmanību blakusslimībām

Visi jaunumi

Biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar starptautisko sirds un asinvadu slimību pacientu organizāciju aliansi Global Heart Hub (GHH) maijā kopā ar citām sirds slimību pacientu organizācijām no visas pasaules aicina pievērst uzmanību sirds mazspējas saistībai ar citām blakusslimībām.

Sirds mazspēja ir nopietns hronisks stāvoklis, kad sirds nevar sūknēt pietiekami daudz asiņu, lai pietiekami apgādātu citus ķermeņa orgānus. Visbiežāk sastopamie sirds mazspējas cēloņi ir koronārā sirds slimība, miokarda infarkts (sirdslēkme), iedzimti sirds defekti vai bojāti sirds vārstuļi.

Sirds mazspēja bieži attīstās no citiem veselības stāvokļiem vai tieši otrādi – izraisa tos. Šīs saistītās slimības sauc par blakusslimībām, un tās arī ir jāārstē! Tāpēc GHH Sirds mazspējas pacientu padomes vadītā kampaņa šogad ir vērsta uz sirds mazspējas blakusslimībām.

Kas ir blakusslimība?

Blakusslimības jeb komorbiditāte ir jebkurš līdzāspastāvošs veselības stāvoklis. Tās ir ļoti izplatītas cilvēkiem ar sirds mazspēju, pat jaunākās vecuma grupās.

Cilvēki, kas dzīvo ar sirds mazspēju, bieži cieš no vairākām blakusslimībām (sirds un asinsvadu slimībām un citām slimībām), piemēram, neregulāras sirdsdarbības vai ritma traucējumiem, augsta asinsspiediena, nieru slimības, 2. tipa diabēta, aptaukošanās, dzelzs deficīta un garīgās veselības problēmām, piemēram, trauksmes un. depresijas. Šīs ir dažas no visbiežāk sastopamajām blakusslimībām.

Dzīvošana ar blakusslimībām un sirds mazspēju var ietekmēt jūsu fizisko un garīgo veselību, taču efektīvai ārstēšanai ir izšķiroša nozīme vislabāko rezultātu sasniegšanai un labākas dzīves kvalitātes nodrošināšanai. “Svarīga ir agrīna, koordinēta sirds mazspējas blakusslimību ārstēšana, tāpēc apspriediet blakusslimību riskus ar savu ārstu,” aicina Aistė Štaraite, GHH Sirds mazspējas grupas vadītāja un sirds mazspējas paciente.

Sekojiet līdzi informācijai www.sirdsmazspeja.lv un uzziniet vairāk par sirds mazspējas saistību ar blakusslimībām un maijā plānotajiem pasākumiem.