Pacientu organizācijas aicina negaidīt infarkta un insulta gadījumā: Ja sirds sauc palīgā – rīkojies!

Visi jaunumi

Viena no slimības COVID-19 sekām ir tā, ka cilvēki, kuri cieš no infarkta un insulta, kavējas ar medicīniskās palīdzības meklēšanu, kā rezultātā pasliktinās pacientu veselības stāvoklis. Visā pasaulē ārsti ziņo, ka tie, kuri kavē medicīniskās palīdzības meklēšanu, nonākot slimnīcā, jau ir daudz sliktākā veselības stāvoklī.

Tāpēc starptautiskā sirds pacientu organizāciju alianse Global Heart Hub sadarbībā ar FH Europe (Eiropas pacientu tīkls, kas apvieno dislipidēmijas, tai skaitā, ģimenes hiperholesterinēmijas pacientus) uzsākusi starptautisku izglītojošu kampaņu #JustGo jeb #Rīkojies, kuras mērķis ir glābt dzīvības un samazināt invaliditāti, mudinot tos, kuriem ir infarkta vai insulta simptomi, nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību.

Kopš COVID-19 krīzes sākuma infarkta pacientu skaits, kuri sauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, visā Eiropā ir samazinājies par vairāk nekā 50%. Visā pasaulē ir ievērojami samazinājušās hospitalizācijas pacientiem ar infarktu, kā arī ķirurģiskas un mazinvazīvas procedūras slimnīcās.

Inese Mauriņa, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja: “Lai arī situācija Latvijā šobrīd nav tik kritiska kā daudzās citās valstīs, pievienojoties šai starptautiskajai kampaņai, vēlamies atgādināt sabiedrībai, ka risks nomirt no neārstēta infarkta ir daudz lielāks nekā nomirt no COVID-19. Protams, vēl aizvien īpaši sirds un asinsvadu slimību pacientiem ir jāievēro visi drošības noteikumi, tomēr, ja rodas infarkta simptomi vai insulta pazīmes, NAV īstais laiks, kad palikt mājās. Ja sirds sauc palīgā – rīkojies!”

Eiropas Kardiologu biedrības prezidente profesore Barbara Casadei saka: “Šis ir visspēcīgākais pierādījums pandēmijas radītajām sekām. Bailes noķert koronavīrusu nozīmē, ka pat dzīvībai bīstama sirdslēkmes laikā cilvēki baidās doties uz slimnīcu. Tomēr risks nomirt no sirdslēkmes ir daudz lielāks, nekā mirstot no COVID-19. Turklāt lielākoties nāvi no sirds un asinsvadu slimībām var novērst, ja pacienti savlaicīgi nonāk slimnīcā, lai saņemtu ārstēšanu. Mums jāturpina glābt dzīvības, kuras mēs zinām, kā glābt.”

“Pasaules Sirds federācija stingri atbalsta šo pacientu virzīto iniciatīvu, kuras mērķis ir glābt dzīvības,” saka WHF prezidente Karena Sliva. “Kā globālās sirds kopienas vadītājiem mūsu pienākums ir palīdzēt veselības aprūpes darbiniekiem pēc iespējas efektīvāk un ātrāk ārstēt sirds slimību pacientus. COVID-19 pandēmijas laikā var nepamanīt citas slimības, kuras mūs ietekmē un kuras ilgtermiņā var radīt lielāku kaitējumu.”

Tāpat, ja pacientiem ir tādas sirds un asinsvadu slimības kā sirds mazspēja vai sirds vārstuļu slimība, un ja rodas jauni simptomi vai notiek veselības stāvokļa  pasliktināšanās, pēc iespējas ātrāk ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai jādodas uz slimnīcu. Līdzīgi ir arī tiem pacientiem, kam diagnosticēta ģimenes hiperholesterinēmija – neignorējiet infarkta simptomus, rīkojieties ātri!

Kampaņa #JustGo jeb #Rīkojies atgādina cilvēkiem visā pasaulē, ka koronavīrusa infekcijas risks slimnīcā ir samazināts līdz minimumam pacientiem, kuri tiek uzņemti ar infarktu vai insultu.

Šo iniciatīvu ir atbalstījusi Eiropas Kardioloģijas biedrība, Eiropas Aterosklerozes biedrība, un to atbalsta Pasaules sirds federācija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vairāk: https://globalhearthub.org/