Pacientiem pieejamas kompensētas BNP analīzes

Visi jaunumi

Lai savlaicīgi diagnosticētu sirds mazspēju un sekmīgi uzraudzītu pacientus, kuriem tā jau ir diagnosticēta, Latvijā no 1.jūlija ir pieejama valsts apmaksāta mūsdienīga un efektīva diagnostikas metode – nātrijurētisko peptīdu noteikšana asinīs.

Nātrijurētisko (B-tipa nātrijurētiskā  (BNP) vai N termināla pro-B tipa nātrijurētiskā (NT-ro-BNP)) peptīdu noteikšana ir viena no pamatmetodēm sirds mazspējas diagnostikā, kā arī ļauj sekot sirds mazspējas gaitai un ārstēšanas efektivitātei. Tā dod iespēju agrīni atklāt sirds mazspēju arī pacientiem ar citām slimībām, kā piemēram, cukura diabētu. Līdz šim nātrijurētisko peptīdu noteikšana nebija iekļauta valsts kompensēto laboratorisko izmeklējumu sarakstā.

Ņemot vērā pasaules datus un tendences, ir aprēķināts, ka Latvijā sirds mazspēja varētu būt vairāk nekā 50 000 cilvēku. Latvijas Kardiologu biedrības Sirds Mazspējas darba grupas vadītāja dr. Ginta Kamzola: “Diemžēl daļa pacientu sirds mazspēju atklāj novēloti, kad tā jau ir progresējusi, līdz ar to pakļaujot sevi lielākam slimības izraisītu komplikāciju riskam, kas var novest pie biežām hospitalizācijām un, diemžēl, arī nāves. Nātrijurētisko peptīdu analīzes ļauj savlaicīgi diagnosticēt sirds mazspēju, lai uzsāktu atbilstošu ārstēšanu ar mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem, uzlabojot sirds mazspējas pacientu dzīves ilgumu un kvalitāti. Sirds mazspējai ir dažādas formas, tādēļ precīzākai sirds strukturālu un funkcionālu izmaiņu noteikšanai būs nepieciešama arī ehokardiogrāfija, kā arī etioloģijas noteikšanai var būt nepieciešami citi izmeklējumi. Īpaši svarīga loma nātrijurētisko peptīdu noteikšanai ir sirds mazspējas ar saglabātu kreisā kambara izsviedes frakciju diagnostikā, kas vairāk raksturīga pacientiem ar hipertensīvu sirds slimību, hronisku nieru slimību un cukura diabētu.”

Kam pienākas valsts apmaksāts izmeklējums?

Saskaņā ar Veselības ministrijas sniegto informāciju, šo izmeklējumu saņems vairāki desmiti tūkstoši unikālo pacientu Latvijā. Izmeklējums tiek apmaksāts ar atbilstošas speciālitātes ārsta vai ģimenes ārsta nosūtījumu jebkurā laboratorijā, kurai ir noslēgts līgums ar Nacionālo Veselības dienestu, ja pacientam ir kāda no sekojošām diagnozēm: diabēts (E10 – E14), esenciāla (primāra) hipertensija (I10), hipertensīva sirds un nieru slimība ar (sastrēguma) sirds mazspēju un nieru mazspēju (I13.2), nestabila stenokardija (I20.0), citi stenokardijas veidi (I20.8), stenokardija, nenoteikta (I20.9), primāra plaušu hipertensija (I27.0), cita sekundāra plaušu hipertensija (I27.2), hroniska priekškambaru fibrilācija (I48.2), priekškambaru plandīšanās (I48.3), priekškambaru mirdzēšana un plandīšanās, nenoteikta (I48.9), sastrēguma sirds mazspēja (I50.0), kreisā kambara mazspēja (I50.1), sirds mazspēja, nenoteikta (I50.9), hroniska nieru slimība (N18).

Biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa: “Sirds mazspēja ir nopietna hroniska slimība, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Savlaicīga diagnosticēšana un regulāra uzraudzība ir ļoti svarīga, lai novērstu komplikācijas un uzlabotu dzīves kvalitāti. Laboratoriskie izmeklējumi ir īpaši nozīmīgi sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta, nieru u.c. slimību savlaicīgai atklāšanai un ārstēšanās rezultātu kontrolei, tāpēc esam patiesi priecīgi, ka lēmumu pieņēmēji ir raduši iespēju beidzot arī Latvijā kompensēt šīs pacientiem tik būtiskās asins analīzes.”

Kas ir nātrijurētiskie peptīdi un kāpēc tie ir svarīgi?

Nātrijurētiskie peptīdi ir hormoni, ko izdala sirds muskuļšūnas pārmērīga iestiepuma rezultātā, ko parasti izraisa spiediena vai tilpuma pārslodze. Paaugstināts nātrijurētisko peptīdu līmenis var liecināt par sirds mazspēju pat pirms parādās citi slimības simptomi. Savlaicīga diagnoze ļauj ārstiem izvēlēties visatbilstošāko ārstēšanu un uzlabot pacienta prognozi.

Svarīgākie nātrijurētiskie peptīdi: BNP (B-tipa nātrijurētiskais peptīds) un NT-proBNP (N-terminālais pro-B tipa nātrijurētiskais peptīds). Tie veidojas furīna ietekmē sašķeļoties prohormonam pro-BNP. BNP ir bioloģiski aktīvs, taču tā pussabrukšanas laiks ir samērā īss – aptuveni 20 min., NT-proBNP ir bioloģiski neaktīvs, taču tā pussabrukšanas periods ir daudz garāks – 70-120 min., tādēļ tam ir augstāka prognostiskā vērtība.

Kāpēc tie tiek saukti par “nātrijurētiskiem”?

Šis nosaukums ir saistīts ar to, ka šie peptīdi palīdz regulēt nātrija daudzumu organismā. Nātrijs ir svarīgs minerāls, kas ietekmē šķidruma daudzumu organismā un asinsspiedienu. Kad sirds strādā ar lielāku slodzi, šie peptīdi palīdz izvadīt lieko nātriju un lieko šķidrumu no organisma, tādējādi atvieglojot sirds darbu.

Abiem šiem peptīdiem normas ir atšķirīgas, taču abu nātrijurētisko peptīdu līmeņa pieaugums ir proporcionāls sirds mazspējas izteiktības pakāpei. Turklāt šo peptīdu līmenis var būt paaugstināts arī citu slimību gadījumā, piemēram, hroniskas nieru slimības, aknu slimību, pneimonijas, sepses u. c. slimību gadījumā.

Papildus informācija par veiktajām izmaiņām:

https://www.vm.gov.lv/lv/jaunums/valdiba-atbalsta-laboratorisko-izmeklejumu-pieejamibas-un-efektivitates-uzlabosanu

https://www.vmnvd.gov.lv/lv/pakalpojumu-tarifi