Maijs – Sirds mazspējas mēnesis!

Visi jaunumi

Ik gadu maija sākumā tiek atzīmēta Sirds mazspējas diena, kuras mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību šai nopietnajai slimībai, kā arī izglītot par slimības simptomiem un riska fakoriem.

Caurmērā populācijā sirds mazspēja ir 2% iedzīvotāju, vairāk vecuma grupā virs 80 gadiem – 12-14% iedzīvotājiem. Sirds mazspēja parasti ir citas sirds slimības sekas, tāpēc gados vecāku cilvēku vidū ir lielāks sirds mazspējas pacientu īpatsvars.

Kā atzīst kardioloģe Ginta Kamzola: “Ņemot vērā to, ka mums kopumā sirds un asinsvadu slimības ir vadošais nāves iemesls, arī mūsu sirds mazspējas pacientu skaits varētu būt nedaudz lielāks nekā vidēji Rietumeiropas valstīs. Pieaugot vidējam iedzīvotāju vecumam, pieaug arī sirds mazspējas pacientu skaits, un tā ir problēma ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.  Cits jautājums ir par pacientu skaitu ar smagu sirds mazspēju, kas pēdējos gados samazinās tieši pateicoties pieejamai mūsdienīgai ārstēšanai.”

Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja: “Līdzīgi kā daudzām citām hroniskām slimībām, arī sirds mazspējas ārstēšanā un komplikāciju mazināšanā ir ļoti svarīga pacientu līdzestība, proti, rūpīga ārsta norādījumu ievērošana, kas saistīta ar medikamentu lietošanu, regulārām sirds veselības pārbaudēm un, protams, veselīga dzīvesveida ieviešanu. Tikai ievērojot visu iepriekšminēto ir iespējams ne tikai uzlabot savu veselības stāvokli un pagarināt nodzīvotā mūža ilgumu, bet arī veicināt dzīves kvalitāti.”

Sirds mazspēja ir slimība, kas var attīstīties jebkuras savlaicīgi nediagnosticētas un neārstētas sirds un asinsvadu slimības rezultātā. Slimības izplatītākie simptomi ir pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu, elpas trūkums, nogurums un nespēks, paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.