Kas pacientiem ar sirds slimībām būtu jāzina par koronavīrusu?

Visi jaunumi

Par koronavīrusu nu jau ir dzirdējis ikviens no mums. Kā uzsvērts Amerikas Sirds veselības asociācijas informatīvajā izdevumā, cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām ir īpaši jāpievērš uzmanība savai veselībai.

Pirms neilga laika apkopotā informācijas liecina, ka 40% no ar Covid-19  hospitalizētajiem pacientiem bija sirds un asinsvadu vai cerebrovaskulārās slimības (kas skar asins plūsmu smadzenēs, piemēram, insults).

“Šie statistikas dati nenozīmē to, ka sirds slimību pacientiem ir lielāka varbūtība inficēties ar koronavīrusu,” atzīst Minesotas Universitātes asociētā medicīnas profesore Orlija Vardenija [Orly Vardeny]. “Tas nozīmē vienīgi to, ka šiem pacientiem inficēšanās rezultātā ir lielāks risks saskarties ar komplikācijām.”

Kā atzīst O.Vardenija, vīruss pacientus ar sirds slimībām var ietekmēt dažādos veidos. Viņa norāda, ka vīruss nonāk galvenokārt plaušās, taču tas var skart arī sirdi, jo īpaši novājinātu sirdi, kurai jādarbojas ar lielāku spēku, lai nodrošinātu skābekli saturošo asiņu cirkulāciju visā ķermenī.

“Būtībā vīrusu var uzskatīt par kaut to tādu, kas ietekmē visu organisma sistēmu kopumā. Tas varētu saasināt problēmas pacientiem ar sirds mazspēju, kad sirds jau tā nespēj efektīvi sūknēt asinis”. Kā norāda Vardenija, “cilvēku imūnsistēma laika gaitā pavājinās, turklāt personām ar hroniskām slimībām imūnās sistēmas atbildes reakcija saskarē ar vīrusu nav tik spēcīga”. Viņa norāda, ka gadījumos, kad šie cilvēki inficējas ar vīrusu, tas visticamāk paliks organismā un radīs komplikācijas.

Kā norāda Vardenija, vīruss var radīt īpašu risku cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni un kuriem artērijās jau ir izveidojušās pangas (nosēdies holesterīns). Pierādījumi liecina, ka līdzīgas vīrusu slimības var destabilizēt šīs pangas, kā rezultātā artērija, kas transportē asinis uz sirdi, var aizsprostoties un pacientam var notikt infrakts.

Vardenija uzsver, ka informācija par Covid-19 mainās praktiski ik stundu, taču zināmu priekšstatu par to sniedz iepriekšējie koronavīrusi, piemēram, SARS un MERS. Kā norādīts ACC informatīvajā materiālā, iepriekš vīrusi bija saistīti ar tādām problēmām kā sirds muskuļa iekaisums, infarkts un strauji progresējoša sirds mazspēja.

Kā norāda Vardenija, Covid-19 arī ir gripai līdzīgas iezīmes: “Pašlaik mēs neuzskatām, ka patiesais risks pats par sevi būtu augstāks – problēma ir straujā izplatība.” Turklāt atšķirībā no gripas pret šo vīrusu nav vakcīnas.

Lai pasargātu sevi no vīrusa, kā arī, lai prastu laicīgi atpazīt vīrusa simptomus, aicinām sekot līdzi informācijai: https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757