Dr. Ivetas Mintāles receptes veselai sirdij

Visi jaunumi

Sirdij draudzīgā majonēze

Traukā saputo 1–2 olas dzeltenumus. Kad tas kļuvis gaišāks, pa pilienam pievieno olīveļļu (½ glāzi), puto kamēr masa sabiezē un kļūst krēmīga, palielinoties apjomā 3–4 reizes. Tad pievieno ½ citrona sulu, sāli (es lieku anšovus, jo tie dod brīnišķīgu pikantumu – kā oriģinālreceptē), var pievienot mazu sasmalcinātu ķiplociņu, sinepes un turpina putot. Voila! Šāda majonēze der ar dārzeņiem, rasolam, Cēzara salātu mērcei un citiem brīnišķīgiem ēdieniem.

Ķirbju biezzupa

Vislabāk derēs mazie ķirbīši spilgti oranžā krāsā, jo tie ir saldi un aromātiski! Labi der arī riekstu jeb sviesta ķirbis. Vēl vajadzēs 1 kartupeli, 1 burkānu, sīpolu, seleriju kātu, 2 ķiploka daivas.

  • Ķirbi sagriež šķēlēs un liek cepeškrāsnī uz 20 min. Tas ķirbim piešķis vēl vairāk salduma!
  • Pannā ar 1-2 ēd.k extra virgin olīveļļas uz mazas uguns apcep sagrieztu burkānu, sīpolu, ķiploku un selerijas kātu! Sīpols un ķiploks nedrīkst palikt brūns, krāsai jākļūst zeltainai!
  • Katliņā liek lielos gabalos sagrieztu kartupeli, apcepto burkānu, cepeškrāsnī izcepto ķirbi, ieber tējkaroti ķimeņu un uzlej ūdeni tik daudz, lai knapi apsedz dārzeņus, uzvāra, kamēr kartupelis mīksts.
  • Tad visu sablendē biezzupā. Zupa iznāks bieza un tumīga. Kad servējiet galdā, zupā var „iezīmēt” rakstus ar grauzdētu ķirbju eļļu ( derēs arī riekstu eļļa, trifeļu eļļa vai tā pati olīveļļa). Ja vēlaties piešķirt zupai pikantumu, varat ierīvēt svaigu ingveru, čilli pipariņu vai ķimeņu vietā likt kumīnu. Klāt labi derēs grauzdēta saldskābmaizes šķēle.

Ar šo ēdienu uzņemsiet vitamīnus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, mono- vai poli- nepiesātinātās taukskābes (atkarībā, kādu eļļu liksiet klāt). Zupa ir brīnišķīgā oranžā krāsā ar burvīgu aromātu, ko varat papildināt ar dažnedažādām garšvielu variācijām, dekorējot ar sīki sagrieztu pētersīli, svaigu vai žāvētu timiānu, bet varbūt derēs sīki sagriezts ķiploks gripas profilaksei!

Zupas gatavošanas laiks – 25 min.

Crepes Suzette

4 plānās pankūkas (1 saputota ola, 1 glāze piena, 1 glāze miltu, 1 tējkarote cukura, šķipsniņa sāls, 1 ēdamkarote kausēta sviesta), ceptas olīveļļā.
Mērcei – 2 apelsīni, nomizoti, sadalīti gabaliņos, sarīvēta miziņa, + 2 apelsīnu sula. Mērci pannā uzkarsē, saudzīgi ievieto divreiz pārlocītas gatavās pankūkas, uz lēnas uguns uzkarsē.

Tad pankūkas karstas servē uz šķīvja!

Karpa

Karpu notīra, sagriež gabaliņos, arī mugurkaulu – uz pusēm, lai labāk izceptos.
No galvas, astes un spurām izvāra buljonu, pieliekot lauru lapu, sīpolu, melno piparu graudus, burkānus un pēc izvēles arī kartupeli. Pirms pasniegšanas vēlams bagātīgi papildināt ar sagrieztām dillēm un pētersīļiem.

Karpas gabaliņus viegli apviļā miltos un liek karstā pannā olīvelļā cepties no abām pusēm zeltainus. Noņemot no pannas, liek katliņā kārtām (lai uzturētu siltumu) un pa vidu iegriež svaiga ķiploka šķēlītes. Pasniedz ar grauzdētu saldskābmaizi un mārrutkiem.

Divu paralēli gatavotu ēdienu gatavošanas laiks – 20 min + 10 min zivs tīrīšana.

Pasta ar brokoļiem (vai romiešu salātiem) – 4 porcijām

Nepieciešamie produkti

  • 400g makaronu (penne, fusilli, conchiglie, jebkada veida īsā pasta)
  • 3 anšovi
  • Čilli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Vidēja lieluma galviņa brokoļa vai romiešu kāposta
  • Sāls
  • Olīveļļa
  • Siers – parmezans/grana/pecorino

Katlā liek vārīties ūdeni, kur noblanšē brokoļus, kas sadalīti mazos gabaliņos (arī kātu). Pannā liek sildīties olīveļļu ar ķiploku, anšoviem un čilli. Kad anshovi ir izšķīduši, liek sutināties noblanšētos kāpostus. Ūdeni katlā, kur tika noblanšēti brokoļi, uzvāra ar sauju sāls un liek vārīties pastu. Brokoļiem pannā nav jācepas, bet jāsutinās, tapēc brīdī, kad sāk raut klāt, var uzliet karsto pastas ūdeni. Kad pasta izvārījusies al dente, nolej lieko ūdeni un liek pannā kopā ar brokoļiem uz pusminūti, lai mērce paspēj apņemt makaronus. Servēt ar uzrivētu parmezana, grana vai pecorino sieru.

Pērļu vista ar sēnēm

Pērļu vista 1,2 – 1,5 kg
1 sīpols
2 šalotes sīpoli
1 burkāns
2 timiāna zariņi
300 g sēņu (saldētas baravikas vai šampinjoni)
200 g gaileņu (ceptas vai saldētas)
250 g austersēņu
40 g sviesta
300 ml baltvīna
500 ml putnu buljona
50 ml olīveļļas
Sāls, pipari

Sadala pērļu vistu 8 daļās, liek pannā, ātri apcep olīveļļā no abām pusēm.
Samazina karstumu, liek klāt sagrieztus sīpolus, apzeltī 5 min.
Palielina karstumu, pielej baltvīnu, uzvāra 5 min, pielej buljonu, liek timiānu, burkānu, sāli, piparus.
Uzliek vāku un sutina 1 stundu, 15 min.
Sagriež sēnes un apcep sviestā uz ātras uguns, pievieno vistai un sautē visu vēl 6-10 min.

Pasniedz pēc izvēles – ar dārzeņiem, seleriju biezeni, kuskusu.