COVID-19: ieteikumi cilvēkiem ar sirds mazspēju

Visi jaunumi

Covid-19 straujā izplatība ir raisījusi trauksmi arī sirds un asinsvadu slimību pacientu vidū.  Ir zināms, ka daudzas vīrusu infekcijas var ietekmēt sirds veselību, arī šis vīruss nav izņēmums.

Vīrusi var izraisīt miokarda (sirds muskuļa) iekaisumu. Veselīgam cilvēkam tas lielākoties nevar radīt nelabvēlīgu iznākumu, taču var apdraudēt cilvēkus, kuriem ir koronārā sirds slimība un sirds mazspēja. Pierādījumi liecina, ka, ja šie cilvēki inficējas ar koronavīrusu, viņiem ir lielāks nelabvēlīgu sirds notikumu risks.

COVID-19 ir jauna slimība, kas var ietekmēt plaušas un elpceļus. To izraisa vīruss, ko sauc par koronavīrusu. Tā kā gadījumu skaits visā pasaulē katru dienu palielinās, slimnīcas piedzīvo nepieredzētu pacientu uzņemšanas pieaugumu. Tāpēc dažas slimnīcas jau laicīgi atceļ plānotus izmeklējumus un operācijas, sniedzot palīdzību cilvēkiem steidzamos un ārkārtas gadījumos.

Kā samazināt risku saslimt ar vīrusu COVID-19?

Pašlaik nav vakcīnas, kas novērstu COVID-19, un labākais veids, kā novērst slimību, ir izvairīties no saskares ar šo vīrusu. Sirds slimību pacientiem ir tikpat liels risks inficēties ar COVID-19 kā jebkuram citam cilvēkam. Taču, ja pacients inficējas ar vīrusu, tad ir lielāka komplikāciju attīstības iespēja. Tāpēc cilvēkiem ar sirds mazspēju jāpievērš īpaša uzmanība visiem piesardzības pasākumiem.

Te var iepazīties ar galvenajiem ieteikumiem par to, kā pasargāt sevi un tuvieniekus no vīrusa: https://arkartassituacija.gov.lv/

Ieteikumi sirds mazspējas pacientiem

  • Lietojiet visas zāles, kā ieteicis ārsts
  • Turpiniet pats kontrolēt savu stāvokli un katru dienu reģistrēt svaru (pirmā lieta pēc tam, kad esat no rīta izkāpis no gultas).
  • Uzturiet regulāru kontaktu ar ģimeni, draugiem vai kaimiņiem, lūdziet palīdzību nepieciešamības gadījumā.
  • Turpiniet ēst veselīgi, lietojot produktus, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un citām būtiskām uzturvielām.
  • Iespēju robežās mēģiniet nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, elpojiet svaigu gaisu.

Ieteikumi pacientu tuviniekiem un aprūpētājiem:

  • Noskaidrojiet, kādas zāles ir pacientam izrakstītas, un pārliecinieties, ka tās viņam ir krājumā.
  • Pievērsiet uzmanību jauniem simptomiem.
  • Pārliecinieties, ka pacientam ir pietiekami pārtikas un saimniecības preču krājumi.
  • Apsveriet iespējas un izstrādājiet plānu, kas notiktu, ja jūs saslimsiet un nevarēsiet pacientam palīdzēt.

Kas jādara, ja jūtama īslaicīga vai pastāvīga sirds mazspējas simptomu saasināšanās, piemēram, svara palielināšanās vai kāju pietūkums?

Ļoti svarīga ir personīgā veselības stāvokļa ikdienas kontrole, kā arī medikamentu lietošana atbilstoši ārsta norādījumiem.

Simptomu pasliktināšanās, kurai jāpievērš uzmanība:

  • Svara pieaugums lielāks par 2 kg.
  • Palielināts pietūkums kājās vai vēderā.
  • Paaugstināts elpas trūkums pie slodzes, guļus vai gultā naktī.

!!!Ja rodas ļoti pēkšņi vai ļoti smagi simptomi, izsauciet ātro palīdzību, lai jūs pēc iespējas ātrāk varētu nogādāt slimnīcā.

Uzziniet vairāk par sirds mazspējas simptomiem te:

Saglabājiet mieru!

Ir pilnīgi saprotams, ka cilvēki satraucas par to, kas tuvākajos mēnešos varētu notikt ar viņiem vai viņu tuvajiem. Tomēr mums sev jāatgādina, ka šī krīze reiz beigsies. Meklējiet informāciju tikai no uzticamiem avotiem – ir milzīgs daudzums viltus ziņu un nepatiesu baumu, kas rada tikai lieku satraukumu.

Daudzi sirds un asinsvadu slimību pacienti nepietiekami ātri reaģē uz izmaiņām veselībā vai arī ignorē jaunus simptomus, jo nevēlas apgrūtināt ārstus vai slimnīcas. Neskatoties uz Covid-19 krīzi, ģimenes ārsti turpina konsultēt pacientus (arī pa tālruni) un sniegt atbalstu, tapēc neastājiet bez ievērības satraucošos simptomus un nekavējoties sazināties ar savu ārstu, ja jūtaties slikti. https://sirdsmazspeja.lv/par-slimibu/simptomi/

Informācija sagatavota sadarbibā ar Global Heart Network un medicīnas un sabiedrības veselības ekspertiem.